Ga naar de inhoud
Transitietrajecten

Transitietrajecten

Ngenious is gespecialiseerd in systemische organisatietransitie en helpt organisaties hun strategie te realiseren. We begeleiden organisaties van A naar B. Voorbeelden hiervan zijn van inefficiënt naar efficiënt, van 2 naar 1 bedrijf, van gebrek aan focus naar doelgericht samenwerken, van slechte klantbediening naar top dienstverlening en van een ongezonde cultuur naar een prettige cultuur om in te werken.

Holistische aanpak – we verbinden zichtbare en onzichtbare processen
Medewerkers centraal – groei en eigenaarschap binnen jouw team
Maximale impact – kleine stappen, grote resultaten

De mens staat centraal in strategierealisatie

Wake up your engine staat voor het activeren van potentieel bij medewerkers en hen zélf in staat te stellen om intrinsiek gedreven organisatiedoelen te realiseren. In onze visie draait het bij organisatietransitie om de mens.
Strategierealisatie als doel – wij brengen een gestructureerde aanpak waarin wij onze kennis overdragen en medewerkers zélf meetbare resultaten laten boeken.

Medewerkers voelen zingeving – we activeren de intrinsieke drijfveren van medewerkers en coachen hen op de leerreis van A naar B.

Boven en onderstroom – we transformeren zichtbaar en tastbaar in een sociaal veilige setting waarin medewerkers elke dag betere resultaten boeken.

Transitietrajecten workshops

Leren transformeren
Leren verbeteren

Toyota way Management System

09 september 2025
Opleiding
Leren transformeren
Leren verbeteren

Studiereis Oorsprong Lean Agile Japan

04 oktober 2025
Studiereis
Leren transformeren
Leren verbeteren

Studiereis TMS Instructor

16 november 2025
Studiereis
Leren transformeren
Leren verbeteren

Praktisch projectmanagement met Agile

Opleiding
Leren transformeren

OGSM Workshop

Gratis event

Waarom systemisch transformeren

In tegenstelling tot de traditionele ‘lineaire’ aanpak, kijken wij bij Ngenious met een systemische bril naar een organisatie. We zien als het ware een ‘motor’ die bestaat uit vele radartjes. We zijn ervan overtuigd dat de motor (oftewel de ‘engine’) enkel goed draait, als alle radartjes in elkaar vallen; een goed functionerend systeem.

Onze klanten kiezen voor een systemische aanpak omdat ze niet gaan voor een ‘quick fix’, maar willen werken aan een duurzame verbeteringen en groei. Ze snappen dat oplossingen voor uitdagingen liggen in zowel de zichtbare bovenstroom als de gedragspatronen en teamdynamieken in de onderstroom.

Van inzicht naar impact: zo werkt een transitietraject

1.

Wat is systemische organisatietransitie?

Bij systemische transformeren worden gelijktijdig meerdere interventies gedaan in de elementen die gezamenlijk het systeem maken. De relatie tussen deze elementen wordt telkens geanalyseerd en vallen volledig in elkaar wanneer het systeem perfect functioneert.

Een concreet voorbeeld hiervan is de relatie tussen de elementen strategie en leiderschap of tussen proces en gedrag. Hoe succesvol kun je een nieuwe strategie implementeren als de leiderschapsstijl niet in lijn is met die strategie? Hoe duurzaam is verspillingenreductie in een proces als het gedrag dat de verspillingen heeft veroorzaakt niet wordt aangepakt.

Focus op één element is suboptimaal en leidt tot kortstondig succes. De verspillingen komen na verloop van tijd gewoon weer terug.  Systemisch transformeren is daarom gericht op zowel de bovenstroom als de onderstroom. De interventies die we doen in de onderstroom, gericht op teamdynamieken en gedragspatronen, noemen we systemisch werk.

2.

Hoe pakken we het aan?

We doorlopen een ‘kata’, een bewezen aanpak voor succesvolle organisatietransitie. Wij brengen de methode, programmastructuur en ondersteunen om eigen medewerkers het team of organisatie te laten transformeren. Grofweg hanteren we drie fases:

Fase van inzicht en urgentie – in de regel starten we iedere transitie met het creëren van inzicht in de huidige situatie (A). We voeren een systemische analyse uit, waarin we grondoorzaken van problemen blootleggen en inzicht geven in het verbeterpotentieel.

Fase van doelen en ambitie – we ondersteunen het management bij het vaststellen van strategie, de droom en het veranderverhaal (B) en hoe deze door te vertalen. Dit lonkende perspectief zet medewerkers aan om mee te doen en bij te dragen.

Fase van implementatie – onder begeleiding van Ngenious starten verbeterteams en worden resultaten geboekt. Medewerkers leren door te doen, voelen zich ertoe doen en worden trots door de bijdrage die zij leveren aan de resultaten (van A naar B).

3.

Wat is de relatie tussen transitietrajecten, opleidingen en teamontwikkeling?

Wij dragen onze kennis over, omdat we geloven dat groei van medewerkers voorwaardelijk is aan duurzame transitie. Voor elke fase van transitie bieden wij opleidingen aan, ondersteunend aan die fase. Deze opleidingen laten wij gelijk lopen aan de transitie waardoor eigen casuïstiek (de eigen transitie) centraal staat in een opleidingstraject.

Op de weg van A naar B (de ‘do’ in het Japans) komen we in situaties waarin teams niet goed functioneren, irritaties ontstaan en onvrede uit het verleden tot uiting komt. Dit is het moment dat onze systemisch coaches instappen en we in een teamontwikkeltraject het ongemak ombuigen tot een leerervaring.

De ordening en daarmee de rol van de leidinggevende is essentieel bij succesvolle organisatietransitie. Organisatietransitie ‘parkeer’ je niet bij een externe partij, maar begint bij het management zelf. Wij verzorgen Management Development trajecten en ontwikkelen competenties en gedrag op boven- en onderstroom passend bij de gewenste transitie.

4.

Wat is het werkelijke resultaat van onze aanpak?

Naast de feitelijke, vaak meetbare verbeteringen, is het resultaat van onze aanpak veel breder. Tijdens een transitietraject realiseren we strategie én creëren we gelijktijdig een ‘way of working’ samen met (management)teams.

Omdat het verleden een plek heeft gekregen, ontstaat er een vibe van succes en een gevoel van samen. Doordat medewerkers eigenaarschap nemen, zien we management de omslag maken van micromanagement naar aansturing met visie. Organisatiestrategie wordt leidend in mensontwikkeling, keuzes, kaders en handelen; focus die zorgt dat alle energie in de organisatie dezelfde richting stroomt.

De weg van A naar B is soms wat langer, maar wanneer alle radars in het systeem soepel draaien, komt de motor op stoom en is een basis gelegd voor een nieuwe organisatie. Wake up your engine!

Learning with purpose

Het hebben van een heldere doelsituatie en inzicht in verlangen (omoi) is het startpunt dat dient als stip aan de horizon voor persoonlijke en gezamenlijke ontwikkeling.

Learning by doing

Leren doen we ‘in het moment’, oftewel wanneer de verandering plaatsvindt. Ons streven hierbij is het handelen en leren één te maken.

Learning with motivation

Focus op de motivatie van medewerkers heeft het snelst impact op output en resultaat. We brengen intrinsieke drijfveren in lijn met bedrijfsdoelen.

Onze klanten