Skip to content
Opleidingen Programma’s Leergang systemisch leiderschap

Leergang systemisch leiderschap

Veranderen lukt niet als je blijft sturen op wat je ziet.

Veel leiders grijpen naar structuren, regels en plannen — terwijl de echte beweging stokt in de onderstroom. Deze leergang confronteert je met jouw eigen rol in het systeem en daagt je uit om invloed uit te oefenen daar waar het écht schuurt. Geen snelle oplossingen, maar duurzame verandering van binnenuit. Systemisch leiderschap geeft je het inzicht en de tools om met meer rust, kracht en impact te werken aan transitie.

In het kort

Duur

6 dagen

Type

Opleiding

Wat ga je leren?

Leiderschap in een wereld die continu verandert vraagt om meer dan structuur en sturing. Het vraagt om inzicht in systemen, sensitiviteit voor wat er écht speelt, en het vermogen om van binnenuit duurzame verandering mogelijk te maken.

In deze zesdaagse leergang ontwikkel je de vaardigheden, kennis en mindset die nodig zijn om in onzekere tijden en een steeds complexere omgeving effectief systemisch leiding te geven aan een transitie. Je leert werken vanuit de bedoeling, past systemische basisprincipes toe en versterkt de zelforganisatie van medewerkers en teams.

Aan het einde van het traject ben je als leider:

  • Systemisch bewust – Je begrijpt je eigen rol en invloed op cultuur, en ziet de onderlinge verbanden binnen en buiten je organisatie.
  • Faciliterend en verbindend – Je weet anderen te inspireren, motiveren en effectief te betrekken bij verandering.
  • Zelfbewust en empathisch – Je herkent wat er in jezelf en de ander speelt en weet op een constructieve manier om te gaan met emoties en weerstand.
  • Strategisch en adaptief – Je kunt omgaan met complexiteit en onzekerheid, en stuurt strategisch richting op lange termijn zonder de wendbaarheid te verliezen.
  • Innovatief – Je weet creatieve en duurzame oplossingen te (helpen) ontwikkelen die passen bij wat medewerkers nodig hebben en bij wat de organisatie wil bereiken.

Deze leergang is bedoeld voor leidinggevenden, managers en bestuurders die hun impact willen vergroten en willen leren interveniëren op systeemniveau. Voor wie niet alleen wil veranderen, maar wil transformeren.

Opbouw van de opleiding

De leergang start met een persoonlijk intakegesprek waarin jouw leerdoelen en context worden verkend. Voorafgaand aan het traject vul je een 360 graden-assessment in over systemisch leiderschap, zodat je met een scherp beeld van je startpositie aan de slag gaat.

Het traject bestaat uit zes groepsbijeenkomsten, een individueel coachgesprek en opdrachten tussen de sessies door. Je werkt gedurende de leergang aan een persoonlijk leerportfolio, waarin reflecties, opdrachten en inzichten samenkomen. Daarnaast is er ruimte voor aanvullende individuele begeleiding op maat.

We creëren een veilige leeromgeving waarin vertrouwen, openheid en het zorgvuldig omgaan met gedeelde informatie centraal staan. Het programma is ingericht volgens de principes van action learning en nodigt je uit om direct te leren in de praktijk.

We hanteren daarbij het 70-20-10 principe: 70% van het leren vindt plaats in de praktijk on the job, 20% via individuele coaching en mentoring, en 10% in de vorm van gezamenlijke trainingen. Zo blijft leren niet beperkt tot de trainingsruimte, maar wordt het verweven met jouw dagelijkse leiderschapspraktijk.

Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6

Van positie naar potentieel

De eerste dag van de leergang vormt de basis voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling als systemisch leider. We starten met het versterken van je zelfbewustzijn: wie ben jij als leider, en wat betekent jouw aanwezigheid binnen het systeem waarin je werkt? Je krijgt inzicht in de kernprincipes van systeemdenken en leert wat systemische transitie werkelijk inhoudt.

Daarnaast werken we aan het ontwikkelen van een krachtig veranderverhaal: hoe neem je mensen mee van A naar B, en hoe zorg je dat dit verhaal aansluit bij jouw professionele identiteit? Tot slot concretiseer je jouw persoonlijke leerdoelen voor dit traject — zodat jouw ontwikkeling net zo systemisch en doelgericht is als de transities die je zelf begeleidt.

Van reageren naar bewust interveniëren

Op dag 2 gaan we dieper in op de systemische oerprincipes die elke organisatie beïnvloeden. Je leert werken met de fundamenten van systemisch handelen: binding, ordening en balans. Deze principes geven je een krachtige bril om gedrag, stagnatie en beweging in organisaties beter te begrijpen.

We versterken je vermogen tot ‘gewaar zijn’ en open luisteren — vaardigheden die essentieel zijn voor het herkennen van wat zich in de onderstroom afspeelt. Vanuit deze houding verken je hoe je vanuit jouw eigen leerdoelen gericht kunt interveniëren in het systeem.

Je maakt kennis met de basis van systemisch transitiemanagement en legt de verbinding tussen jouw persoonlijke ontwikkeling en het transitievraagstuk uit jouw organisatie. Zo breng je leren en praktijk vanaf het begin met elkaar in lijn.

Van onderstroom naar invloed

Op dag 3 verdiep je je in de verborgen dynamieken die transitieprocessen kunnen versterken of blokkeren. Wat speelt er in de onderstroom van jouw organisatie, en hoe herken je patronen en polariteiten binnen teams of afdelingen? Je leert hoe je collectieve dynamieken in beeld brengt en hoe je als leider invloed kunt uitoefenen op basis van systemisch inzicht.

We verkennen het speelveld rondom jouw transitieopgave: wie zijn de zichtbare én onzichtbare spelers, en wat vraagt dat van jouw leiderschap? Ook verdiepen we het bewustzijn rondom professionele identiteit binnen collectieven: hoe draagt jouw positie bij aan beweging of stagnatie?

Daarnaast werken we met het Teamwiel en benader je stakeholdermanagement vanuit een systemisch perspectief. Je ontwikkelt een scherper oog voor wat teams succesvol maakt — en wat jouw rol daarin is.

Van veiligheid naar groei

Dag 4 staat in het teken van sociale veiligheid als voorwaarde voor leren, samenwerking en transitie. Je leert welke factoren sociale veiligheid beïnvloeden en hoe je als leider actief kunt bijdragen aan het creëren van een omgeving waarin mensen zich uitspreken, durven experimenteren en elkaar versterken.

We onderzoeken hoe transities de onderlinge verhoudingen in teams onder druk kunnen zetten — en hoe je juist dan ruimte maakt voor gezamenlijke ontwikkeling. Je leert het verschil tussen een growth mindset en een statische mindset te herkennen én bespreekbaar te maken.

Tot slot ga je aan de slag met wat er nodig is om een lerende organisatie te versterken. We koppelen dit aan de principes van zelforganisatie en bouwen verder aan jouw rol in het stimuleren van ‘samen leren leren’.

Van weerstand naar wendbaarheid

Op dag 5 staat het thema zelforganisatie en weerstand centraal. Je verdiept je in wat nodig is om een stevige basis te leggen voor teams die zelfstandig leren en samenwerken. Wat zijn de randvoorwaarden voor succesvolle zelforganisatie, en hoe creëer jij als leider die condities?

We kijken ook naar de keerzijde van verandering: weerstand. Je leert begrijpen waar weerstand vandaan komt, wat de functie ervan is en hoe je het kunt herkennen in gedrag. Aan de hand van het model van de sabotagelijn krijg je inzicht in hoe weerstand zich uit, zowel bij anderen als bij jezelf.

Daarnaast sta je stil bij jouw eigen reactiepatronen op weerstand en emoties. Wat roept het bij je op, en hoe beïnvloedt dat jouw effectiviteit als leider? Via emotiemanagement en reflectie leer je hoe je constructief met deze spanningsvelden omgaat — en hoe je juist daar ruimte kunt scheppen voor wendbaarheid en groei.

Van inzicht naar impact

De laatste dag van de leergang staat in het teken van cultuur en communicatie. Hoe versterk je als leider de cultuurversterkende factoren in je organisatie? En hoe zorg je ervoor dat je taalgebruik bijdraagt aan verbinding, veiligheid en richting?

We werken met het cultuurmodel van Straathof en onderzoeken het belang van een gedeelde taal binnen een veranderproces. Je vergroot je bewustzijn op je eigen woorden en leert hoe je via effectief complimenteren en betekenisvolle communicatie bijdraagt aan een gezonde, lerende organisatiecultuur.

Tot slot oefen je in het vertellen van jouw transitieverhaal en persoonlijke leerpad. Zo verbind je jouw ontwikkeling aan de beweging die je in je organisatie wilt realiseren — en geef je krachtig richting aan jouw impact als systemisch leider.

Extra

Wil je nóg meer uit de leergang halen? Dan is het mogelijk om aanvullend deel te nemen aan intervisiebijeenkomsten of individuele coachsessies. Deze vormen van begeleiding bieden ruimte voor persoonlijke reflectie, het verdiepen van jouw leerdoelen en het doorbreken van hardnekkige patronen in de praktijk.

In intervisie werk je met een vaste groep deelnemers aan elkaars casussen en leerervaringen. Je versterkt niet alleen je eigen inzicht, maar bouwt ook aan een netwerk van kritische medeleiders. Liever individueel? Dan biedt coaching de kans om één-op-één te sparren over jouw leiderschapsvraagstukken en transitieopgave. Zo creëer je blijvende impact — in jouw organisatie én in jezelf.

Aanmelden voor Leergang systemisch leiderschap

Incompany

Deze opleiding bieden wij uitsluitend in company aan. Vraag hier een offerte aan.

"*" indicates required fields

Bekijk ook eens

Leren transformeren
Leren verbeteren

Toyota way Management System

09 September 2025
Opleiding
Leren leidinggeven

Systemische teamcoaching voor leiders

24 September 2025
Opleiding
Leren leidinggeven

De kracht van rake vragen

Incompany
Opleiding
Leren transformeren
Leren verbeteren

Praktisch projectmanagement met Agile

Incompany
Opleiding
Leren leidinggeven
Leren transformeren

Leergang leiding geven aan transitie

Incompany
Opleiding

Onze klanten

Ngenious - Engels

Copyright 2025 Ngenious
Realisatie door Zeker Zichtbaar